De laatste tijd zijn er een aantal berichten in de media verschenen waarin beweerd wordt dat het geven van vers vlees voeding aan uw hond gevaarlijk zou zijn. Hieronder een korte uitleg:
Met vers vlees voer is het belangrijk dat je een aantal hygiëneregels in acht neemt. Hieronder een aantal belangrijke hygiëneregels:
Allemaal heel voor de hand liggend en iets wat wij ook normaal gesproken doen als we ons eigen voedsel aan het bereiden zijn.
Van de merken die Natuurlijk voor de hond verkoopt worden strenge controles uitgevoerd op de kwaliteit van de grondstoffen:
Wat betreft de bacteriën: als de hygiëne regels in acht worden gehouden zoals hierboven omschreven dan is er geen risico voor uw hond. Een gezonde hond of kat zal van de meeste bacteriën die voor kunnen komen in verse vlees voeding geen last hebben. Echter voor erg jonge pups (leeftijd 3-4 wk), zieke of verzwakte dieren kan dit een risico zijn. Honden die eenmaal vers vlees krijgen hebben een hogere zuurgraad in de maag dan honden die brokken gevoerd krijgen. Hierdoor kan de salmonella bij vers vlees gevoerde honden niet voorbij de maag komen. Bacteriën zorgen ervoor dat de weerstand van uw hond beter is dan van honden die steriele voeding krijgen. De bacteriën in de darmen zorgen ervoor dat de voeding beter wordt verteerd, beter wordt opgenomen en dat verkeerde bacteriën geen kans krijgen. De kans dat een hond die vers vlees voeding eet een bacteriële infectie krijgt is veel kleiner.
Kortom bacteriën zijn overal en ook wij dragen dagelijks bacteriën bij ons, wat te denken van deurknoppen/metro’s enz.
Ik geloof in de kracht van vers vlees voeren en er zijn legio praktijkvoorbeelden waarbij aan is getoond dat honden een veel betere levenskwaliteit hebben gekregen door het eten van vers vlees. Bijvoorbeeld: EPI patiënten, huidklachten, darmklachten. Een van deze voorbeelden heb ik zelf hier bij mij thuis gezien en na ruim 10 jaar ervaring te hebben met vers vlees voeding bij onze eigen honden heb ik of mijn gezin nog nooit een salmonellabacterie gehad.
Hieronder nog een aantal links m.b.t. tot salmonella in vers vlees voeding bij honden:
https://www.carnivoer.com/carnimedica/salmonella-in-rauwe-voeding
Ook holistisch dierenarts Tannetje Koning heeft een reactie gegeven op een krantenartikel, met haar toestemming plaats ik deze hieronder:
"In het kader van het artikel over rauw vlees in de Telegraaf even een paar opmerkingen mijnerzijds.
In principe ben ik het eens met de basisgedachte achter dit verhaal. Je moet wel degelijk de hygiëne betrachten bij het bereiden en voeren van versvlees aan huisdieren. Aan de andere kant moeten we ook niet al te panisch doen over bacteriën.
Het grappige van dit artikel is dat er aardig wat cijfers genoemd worden die het allemaal heel erg doen lijken maar als je goed kijkt hebben de meeste van die cijfers net niet echt met het onderwerp te maken. 95% van het kippenvlees en 40% van het kalfsvlees in de supermarkt is besmet met salmonella, E.coli en Campylobacter en ESBL vormende bacteriën. Diepvriesvoer wordt gecontroleerd op bacteriën, dus de namen van de bacteriën doen er al niet zoveel meer toe. Diepvriesvoer wordt niet gecontroleerd op ESBL vormende bacteriën, maar zouden we meer controle op diepvriesvoer moeten hebben dan op ons supermarkt eten?
Hoe kun je stellen dat ESBL's steeds vaker opduiken terwijl we geen cijfers hebben over hoe het was? En hoe vaak komen ESBL's voor bij de andere huisdieren die geen vlees eten? ESBL's zijn in de eerste plaats een probleem vanuit de bio-industrie. En ze zijn overal.
Dan komt de indrukwekkende stelling dat 85.000 mensen per jaar ziek worden via een dier. Hoeveel daarvan worden ziek van hun huisdier? En hoeveel daarvan zijn eenvoudige schimmelinfecties? Of andere klachten die niet levensbedreigend zijn? Hoeveel mensen zijn er die Salmonella van hun vlees etende hond hebben gekregen? Of van hun brok etende hond?
Ik denk dat een van de grootste voordelen van rauw vlees geven is, dat het ook heel veel, zo niet veel meer, gunstige bacteriën bevat. Die gunstige bacteriën zorgen ervoor dat de weerstand van het dier veel en veel sterker wordt dan van dieren die steriele voeding krijgen. De goede bacteriën in de darm zorgen ervoor dat de voeding beter verteerd wordt, beter opgenomen wordt en dat verkeerde bacteriën geen kans krijgen en heel vaak zelfs ook nog onschadelijk worden gemaakt. De kans dat een dier dat rauwe voeding eet een bacteriële infectie krijgt is kleiner. En ok, deze bewering is niet wetenschappelijk onderzocht, maar het is wel de ervaring van zeer veel versvleesvoerders.
Het is begrijpelijk dat er in de medische wetenschap angst is voor bacteriën, maar ik denk dat we ook behoorlijk wat bewijs hebben dat contact met bacteriën ons sterker en gezonder maakt en we dus niet paniekerig hoeven te doen. Kinderen die opgroeien in een omgeving met dieren en vuil hebben een betere weerstand en minder allergieën, dat is wel aangetoond, en ik denk dat we zonder probleem deze vergelijking kunnen doortrekken naar onze huisdieren”.
Wees bewust, wat er in de krant staat is niet altijd waar.
Lees ook ons artikel: Schildklierhormonen in rauwe vleesvoeding