Winter in Nederland betekent meestal kou, regen, wind, hagel en sneeuw. Alle jaargetijden hebben hun eigen charme, mede door de afwisseling. Toch heeft het winterweer ook nadelen.
Gek op sneeuw
De meeste honden zijn gek op sneeuw. Ze rennen uitgelaten heen en weer, vangen sneeuwballen of springen naar de dwarrelende sneeuwvlokken. Zelfs oude honden kunnen zich tijdelijk een ‘jonge god’ voelen en trekken vrolijk een paar sprintjes. Lopen in de sneeuw is echter extra vermoeiend. Bevroren grond is glad en niet veerkrachtig waardoor een hond sneller uitglijdt en een blessure oploopt. Daarnaast wandelt een grote hond gemakkelijker door de sneeuw dan bijvoorbeeld een teckel, die al snel tot zijn buik in de kou staat. Doseren is daarom verstandig.
Regen en kou
Een winterse outfit of puur natuur? De meeste honden zijn goed bestand tegen regen en kou. Hondenkleding is vaak een onnodige accessoire. Er zijn echter uitzonderingen. Bepaalde rassen, kwetsbare honden en vermoeide honden krijgen het bijvoorbeeld snel(ler) koud. Als je hond moeite heeft met kou wen hem dan langzaam in het tempo van de hond aan de kleding, vóórdat het koud wordt. Let bij de aankoop erop dat de kleding:
Pootwax: ja of nee?
Sneeuw, kou en pekel kunnen pijnlijke kloofjes in de voetkussentjes van een hond veroorzaken. Probeer daarom zo veel mogelijk bestrooide plekken te vermijden. Indien nodig kun je de voetzooltjes insmeren met een pootwax, bij voorkeur met een (niet chemisch) product speciaal geschikt voor honden. De Vetramil Paw wax en Espree Paw Bam zijn uitstekende producten om hiervoor te gebruiken. Wanneer je na een wandeling thuis komt dan kun je zout en vuil verwijderen met wat lauw water.
Sneeuwklontjes
Lange haren tussen de tenen van je hond kunnen leiden tot pijnlijke sneeuwklontjes. Een hond kan hierdoor mank lopen of onderweg steeds bezig zijn met het verwijderen ervan, waardoor hij wellicht ijs en pekel binnenkrijgt. Verwijder daarom tijdens wandelingen indien nodig zelf voorzichtig de sneeuwklontjes. Of gebruik een pootwax. Je kunt ook de haren tussen de voetkussentjes korter knippen. Bouw dit stapsgewijs op, ruim voordat de sneeuw valt, zodat je hond er rustig aan kan wennen. Knip de haren in het begin niet te kort omdat de ondergrond na het knippen voor een hond anders kan voelen.
Sommige honden eten sneeuw
Sommige honden eten (veel) sneeuw en kunnen daar flink ziek van worden. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld misselijkheid, overgeven of diarree. Wanneer je merkt dat je hond ziek wordt na het eten van sneeuw neem dan contact op met je dierenarts.
Nagels op orde
Honden met te lange of te korte nagels glijden sneller uit. Het is verstandig nagels op de juiste lengte te houden. Als je hond niet gewend is aan nagels knippen bouw het dan stapsgewijs op. Een altenatief is dat je het laat doen door de dierenarts of trimmer.
Het ijs op?
Honden mogen van mij nooit op het ijs. Dor de gladheid kan een hond zich bezeren. En, als een hond door het ijs zakt of in een wak terecht komt, dan komt hij er vaak niet meer zelfstandig uit. Zelfs als een eigenaar er snel bij is, is het vaak lastig om een hond er op tijd uit te krijgen.
Onderkoeling
Onderkoeling kan ontstaan wanneer een hond bijvoorbeeld te lang in koud water is geweest, door het ijs is gezakt of heeft moeten overnachten in de kou. Puppies, zieke en oververmoeide honden zijn extra kwetsbaar. Dit geldt ook voor honden met een dunne vacht. Symptomen van onderkoeling zijn:
Wat te doen bij onderkoeling?
Wanneer een hond onderkoeld is dan kun je afhankelijk van de mate van onderkoeling en de situatie:
Bevriezing
Plaatsen waar weinig of geen haar is, zijn gevoeliger voor kou en kunnen bevriezen. De huid wordt op deze plaatsen bleek, grijs of blauw. Bevriezing zal sneller optreden in combinatie met harde wind. Een paar tips:
Voorbereid op pad
Het is verstandig om voorbereid op pad te gaan en standaard een paar artikelen in je auto te hebben liggen:
Daarnaast is een volle benzinetank raadzaam. Mócht je in een winterse file terecht komen dan heb je voldoende brandstof om thuis te komen en je auto blijft onderweg warm.
Geen wintertype?
Als je hond geen wintertype is, dan kun je hem geestelijk bezig houden. Er zijn talloze neuswerkspelletjes te bedenken die je binnen kunt doen, die niet veel geld kosten en veel honden vinden ze leuk. Hieronder staan een paar suggesties zodat je kunt kijken wat bij jouw hond past. Een paar tips vooraf:
Neuswerk-tips
Tot slot: bijzonder landschap = bijzondere foto’s! Een hond in de sneeuw geeft mooie plaatjes dus vergeet niet een fototoestel mee te nemen. Ik ben geen voorstander van multitasken omdat mensen dan minder goed op hun hond en de omgeving letten. Een prima alternatief is iemand meevragen om foto’s van jou en je hond te maken. Ik heb hieronder een mooi plaatje neergezet om alvast in de stemming te komen
©Michelle Vrolijk
Hondengedragsdeskundige
www.michellevrolijk.nl